Jak zabezpieczyć blat kuchenny przed zniszczeniem?
Jego unikalna formuła nie tylko odżywia i impregnuje, chroniąc blat przed negatywnym działaniem wody, ale doskonale podkreśla piękno tego naturalnego surowca. Preparat nie pozostawia plam, jest odporny na wysokie temperatury, łatwy w pielęgnacji, a zabezpieczona nim powierzchnia może być z powodzeniem czyszczona za pomocą domowych detergentów. Co więcej, Olej do blatów kuchennych jest niezwykle bezpieczny - został dopuszczony do kontaktu z żywnością zgodnie z normą europejską ENV 1186 część 1,2 i 3.
Podstawą zabezpieczenia blatu jest prawidłowe przygotowanie materiału. Drewno surowe szlifujemy drobnoziarnistym papierem ściernym i odpylamy. W przypadku surowca pokrytego woskiem, lakierem lub farbą, pracę rozpoczynamy od usunięcia warstwy preparatu, np. za pomocą Środka do usuwania powłok V33. Całość szlifujemy, aż do odsłonięcia drewna, i odpylamy. Powierzchnie wcześniej olejowane należy dokładnie umyć i wysuszyć. Przed użyciem, produkt należy dobrze wymieszać. Nakładając pierwszą warstwę, drewno obficie nasączamy olejem za pomocą pędzla. Po 30 minutach nadmiar oleju ścieramy czystą, suchą szmatką. Po 12 godzinach powtarzamy krok pierwszy i pozostawiamy do wyschnięcia na 24 godziny. Po nałożeniu oleju należy chronić powierzchnię przed kontaktem z wodą przez 3 tygodnie. Rada Eksperta V33: W przypadku zabezpieczenia drewna o porowatej strukturze, zalecamy nałożenie trzeciej warstwy oleju w taki sam sposób, jak nakładano drugą powłokę. Producent: V33, Czas schnięcia: między warstwami: 12 godzin, Opakowanie: 0,5l Cena: 66,95 zł. |
||